- هشدار جدی حزب جمهوریت درباره چالشهای پیش روی کشور
- پیام تسلیت روابط عمومی حزب جمهوریت ایران اسلامی بابت حادثه انفجار بندر شهید رجایی
- اولین جلسه شورای مرکزی حزب جمهوریت ایران اسلامی در سال جدید برگزار شد
- جلسه دفتر سیاسی استان تهران حزب جمهوریت برگزار شد
- رفع حصر زمینه ساز پیشرفت و تعالی کشور خواهد بود
منتجبنیا: انتظار آمدن مردم ناراضی پای صندوقهای رأی، انتظار ناحقی است
بیش از یک سال تا برگزاری انتخابات مجلس 1402، زمان باقی مانده است؛ اما گاهی زمزمههایی به گوش میرسد که خبر از برنامه اردوگاههای چپ و راست برای انتخابات میدهد. گاهی نیز از احتمال کاندیداتوری یک چهره معروف سیاسی در انتخابات روایت میکنند.
مانند علی صوفی که با اشاره به اظهارات عارف گفته بود: «معنای صحبتهای آقای عارف این بود که من بدون توجه به رأی جبهه اصلاحات وارد میدان میشوم و منتظر تصمیم دقیقه نودی جریان اصلاحات نخواهم شد.»
بر همین اساس، رسول منتخبنیا، دبیرکل حزب جمهوریت و فعال سیاسی اصلاحطلب درباره کاندیداتوری عارف به قرن نو گفت: «اطلاعی ندارم؛ اما آقای عارف تابع نظر افراد نیستند. همانطور که در گذشته کاندیدا شدند و با اکراه در سال 92 کنارهگیری کردند.»
نماینده چند دوره مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه اصلاحطلبان بهسمت تحریم انتخابات نخواهند رفت، تأکید کرد: «تحریم انتخابات در قاموس اصلاحطلبان نیست و نخواهد بود. اگر حزبی این کار را کند نظر خودش است؛ اما مجموعه در انتخابات شرکت میکند یا ممکن است کاندیدا معرفی نکرده اما پای صندوقهای رأی میروند.»
مشروح گفتوگوی حجتالاسلام والمسلمین رسول منتجبنیا با قرن نو را بخوانید.
- آقای منتجبنیا! برنامه اصلاحطلبان برای انتخابات آینده چیست؟ احتمال تحریم انتخابات از سوی برخی طیفهای اصلاحطلب وجود دارد یا بنا بر حضور در انتخابات است یا…
با توجه به فاصله زیادی که تا انتخابات مجلس باقی مانده است و با عنایت به مشکلات فراوانی که در جامعه وجود دارد، هم مردم، هم مسئولان و نخبگان سرگرم این مشکلات بوده و فرصت نمیکنند درباره انتخابات بحث کنند. از این جهت در جلسات بحث انتخابات مطرح نشده است. آنچه که مسلم است همه دلسوزان نظام چه اصلاحطلب و چه اصولگرایان، دوست ندارند نسبت به انتخابات بیتفاوت باشند، چه برسد به تحریم انتخابات.
تحریم انتخابات در قاموس اصلاحطلبان نخواهد بود
تحریم انتخابات در قاموس اصلاحطلبان نیست و نخواهد بود. اگر حزبی این کار را کند نظر خودش است؛ اما مجموعه در انتخابات شرکت میکند یا ممکن است کاندیدا معرفی نکرده؛ اما پای صندوقهای رأی میروند.
انتخابات سه بُعد دارد. یک ضلع آن به حاکمیت مربوط میشود، یک ضلع دیگر فعالان سیاسی و کاندیداها هستند و ضلع دیگر هم مردم. اگر آن سه ضلع برای انتخابات آماده باشند ما شاهد انتخابات باشکوهی خواهیم بود.
اگر حاکمیت انتخابات آزاد برگزار کند انتخاباتی باشکوه خواهیم داشت
اگر حاکمیت قصد داشته باشد انتخابات آزاد و مردمی برگزار کند، انتخابات باشکوهی برگزار میشود. بهطور مثال، در دوم خرداد 1376 حاکمیت تصمیم گرفت مردم حضور گستردهای پای صندوقهای رأی داشته باشند و کاندیداها با سلایق مختلف تأیید صلاحیت شدند. دورههایی هم بود که انتخابات حداقلی برگزار شد و کاندیداهای مورد نظرشان رأی آورد.
اصلاحطلبان باید همه احزاب را وارد بازی انتخابات کنند
اما، ضع دوم این مثلث، کاندیداهای انتخابات، احزاب و فعالان سیاسی هستند که یکی از دلایل وجود آنان، حضور در صحنههایی مانند انتخابات است. اصلاحطلبان تا به الآن وارد بحثهای انتخاباتی نشدند؛ اما بهنظر من، اصلاحطلبان باید سازوکاری را طراحی کنند که همه احزاب به بازی گرفته شوند و همه فعالان سیاسی بتوانند نظر بدهند. بهترین راه نیز خود احزاب قانونی هستند برای معرفی کاندیداهای انتخابات. البته، شخصیتهای حقیقی و غیرحزبی نیز میتوانند از این کاندیداها و احزاب حمایت کنند ولی دخالتکردن اشخاص در انتخابات بهمعنای نفی دموکراسی و نادیدهگرفتن احزاب است.
انتظار آمدن مردم ناراضی پای صندوقهای رأی، انتظار ناحقی است
ضلع سوم هم مردم است. حاکمیت میخواهد انتخاباتی باشکوه و مردمی برگزار کند و احزاب و جناحهای سیاسی نیز وارد صحنه شدند؛ اما مردم حرف آخر را میزنند. حضور یا عدم حضور مردم در انتخابات علل و عواملی دارد. مردمی که از مسئولان، چندان خیری ندیدند و دارای مشکلات فراوان معیشتی هستند کارد به استخوانشان رسیده و اصلاً آمادگی برای انتخابات ندارند.
اجازه نمیدهند کسی درباره انتخابات صحبت کند. حال برویم با مراجع دیدار و سخنرانی کنیم. چند درصد از مردم به خطبههای ائمه جمعه توجه میکنند که ما از آنان خرج میکنیم؟ برخی مراجع هم به شیوه مدیریت انتقاد دارند. رضایت مردم باید تأمین شوند و انتظار آمدن مردم ناراضی پای صندوقهای رأی، انتظار ناحقی است.
برگ برنده اصلاحطلبان در انتخابات آینده
- نارضایتی مردم از مجلس اصولگرا چقدر شانس اصلاحطلبان را بیشتر خواهد کرد؟
در حال حاضر نارضایتی مردم آنقدر زیاد است که فرق زیادی بین اصلاحطلبان و اصولگرایان نمیگذارند، به این دلیل که میگویند شما اصلاحطلبان بودید که آقای روحانی را حمایت کردید و او نتوانست انتظارات ما را فراهم کند. الآن نیز اصولگرایان یکدست و هماهنگ شده و مشکلاتی را بهوجود آورند. خدای ناخواسته اگر مشکلات بیشتر شود و دولت نتواند آنان را حل کند، مردم میگویند صد رحمت به دولت روحانی و احمدینژاد.
یعنی، چنان عصبانی میشوند که حتی نقطه ضعفهای دولتهای گذشته را نبینند و الآن نیز گاهی این سخن شنیده میشود. جایگاه اصولگرایان و اصلاحطلبان در بین مردم نزدیک بههم هستند؛ اما با این تفاوت که اصلاحطلبان چهرهای مظلوم داشته و معتقدند ما را به حاشیه برده و بایکوت کردند.
این قیافه مظلومانهای به اصلاحطلبان میدهد و از آنجایی که مردم هم طرفدار مظلوم هستند یک برگ برنده اصلاحطلبان است؛ اما اگر اصلاحطلبان بگویند ما روی کار بیاییم چنین میکنیم و چنان میکنیم، مردم باورشان نمیشود.
اصلاحطلبان باید به اشتباه خود اعتراف کنند
تنها دولت اصلاحطلبی که مردم از آن خاطره شیرین دارند، دولت آقای خاتمی بوده است که حتی خواص نیز از آن بدگویی نمیکنند. در دولت آقای روحانی نیز علیرغم کارهای بزرگی که انجام شد؛ اما رضایت مردم را تأمین نکردند. اصلاحطلبان باید به مردم بگویند اشتباه کردند و به آن اعتراف کنند، سپس خود را بازسازی کرده و ارتباط خود را با مردم بیشتر کنند تا در انتخابات بتوانند میوهای بچینند.
نمیتوان همه تقصیر را به گردن آقای جنتی انداخت
- با توجه به بازداشت اخیر آقای تاجزاده، بیانیه آقای موسوی و…، پیشبینی شما از رفتار شورای نگهبان در برابر اصلاحطلبان در انتخابات چیست؟
درست است که شورای نگهبان بر اساس سلیقهاش عمل میکند؛ اما تابع تصمیم حاکمیت هستند. همین شورای نگهبان آقای خاتمی، آقای روحانی و مجلس ششم را تأیید صلاحیت کرد. شورای نگهبان مستقل نیست و منتظر دستور است. هر تصمیمی که کلیت نظام بگیرد آنان اجرا میکنند.
اگر به آنان بگویند فلانی باید تأیید شود، تأیید میشود. شاید بهصورت مصداقی نباشد؛ اما زمانی که چراغ سبزی به مجموعهای داده شود آنان تأیید میشوند. اگر بگویند این مجموعه رد شود، به یک بهانه ردّ صلاحیت میشوند. بنابراین، نمیتوان همه تقصیر را به گردن آقای جنتی یا شورای نگهبان انداخت. آنان هم مجری هستند و بازوی نظام هستند. قطعاً، اگر کلیت نظام بخواهند، شورا هرگز نمیتواند خلاف رفتار کند.
- مثلاً در اتفاقات سال 1400، رهبری خواستار جبران ظلم به آقای لاریجانی شد؛ اما در عمل اتفاق رخ نداد و…
جبران بهمعنی تأیید صلاحیت ایشان نبود.
عذرخواهی شورای نگهبان از لاریجانی فایدهای نداشت
- عذرخواهی هم نکردند.
دیگر عذرخواهی فایده نداشت. در سال 1400، همه مطمئن بودند آقای رئیسی قرار است رئیسجمهور شود و من در دهها سخنرانی و جلسه، به دوستان گفتم رئیسجمهور آینده آقای رئیسی بوده و رأی ایشان هم بالای پانزده میلیون است.
بنابراین تصمیمات از سوی نظام گرفته میشود، وزارت کشور نیز در دست خودشان است، شورای نگهبان هم با وزارت کشور آقای رئیسی هماهنگ است. اگر تصمیم بگیرند انتخابات مردمی برگزار شده و شایستگان روی کار بیایند، آن وقت مشکلات حل میشود.
عارف تابع نظر افراد نیست
- آقای منتجبنیا، از اظهارات آقای عارف این برداشت میشود که ممکن است ایشان تصمیماتشان را از اصلاحطلبان جدا کند، برخی هم از احتمال کاندیداتوری ایشان در انتخابات میگویند، نظر شما چیست؟
اطلاعی ندارم؛ اما آقای عارف تابع نظر افراد نیستند. همانطور که در گذشته کاندیدا شدند و با اکراه در سال 92 کنارهگیری کردند. اجمالاً، فکر نمیکنم آقای عارف از اصلاحات کنارهگیری کند. ایشان چهرهای اصلاحطلب است؛ البته هر کسی نقطهنظراتی دارد و لازم نیست با همه متفقالنظر باشد. چهبسا در آینده نیز احساس وظیفه کرده و وارد انتخابات شوند.
- هشدار جدی حزب جمهوریت درباره چالشهای پیش روی کشور
- پیام تسلیت روابط عمومی حزب جمهوریت ایران اسلامی بابت حادثه انفجار بندر شهید رجایی
- اولین جلسه شورای مرکزی حزب جمهوریت ایران اسلامی در سال جدید برگزار شد
- جلسه دفتر سیاسی استان تهران حزب جمهوریت برگزار شد
- رفع حصر زمینه ساز پیشرفت و تعالی کشور خواهد بود
- پیام نوروزی دبیرکل حزب جمهوریت به اعضای این حزب
- بررسی تأثیرات برکناری ظریف بر آینده دولت پزشکیان
- ششمین کنگره حزب جمهوریت ایران اسلامی برگزار شد
- سید هادی خامنهای: احزاب باید در کنار مردم و به دنبال شایسته سالاری باشند
- حزب جمهوریت: دولت باید تصمیمات شجاعانه بگیرد و از هیاهوها نترسد